ugrás a tartalomra

Végbél egyéb betegsége

Végbélrepedés

Aranyér ambulanciánkon gyakran derül ki, hogy az „aranyeres” panaszokkal szakorvoshoz forduló páciensek tulajdonképpen más betegségben szenvednek.

A leggyakrabban észlelt ilyen betegség a végbélrepedés, melynek lényege egy a végbélnyílásnál kialakult hosszanti, nehezen, vagy egyáltalán nem gyógyuló krónikus seb. Közvetlen kiváltó oka hasmenés, székrekedés, felfázás, mechanikai igénybevétel, esetleg gyulladásos bélbetegség, mely felmarja a végbél nyálkahártyát. Tapasztalati tény, hogy kiemelkedő szerepe lehet a mindennapi stressz, feszült lelkiállapot. Az erős, állandó fájdalom, ill a vérzés a végbél záróizmaiban kórosan nagyfokú görcsös szorítást okoz. Minden egyes székelésnél újból és újból felszakad, megnyílik a berepedt, gyógyulófélben lévő seb. Önrontó körként a fájdalom fokozódik, a görcs, szorítás romlik, a beteg életvitele, komfortérzete, lelki állapota jelentősen romlik. A repedés (fissura) hosszas fennállása a végbél záróizom szűkületéhez, hegesedéséhez, tartós károsodásához vezethet, ill. végbélnyílás környékén tapintható kinövések alakulnak ki.

Ambulanciánkon a végbélrepedés és kóros izomgörcsöt kombinált terápiával kezeljük.

Célunk, hogy a kialakult seb gyógyulását serkentsük, a fájdalmat csillapítsuk, a feszült záróizmot ellazítsuk, a visszatartott székelést rendezzük, psychés komponens fontosságát ismertessük. Ez magába foglalja a helyileg alkalmazható spec. összetételű krémet, vagy kúpot, az intimtorna tanítását és alkalmazását, a stressoldást ill. feldolgozást, vagy akár a megfelelő étrendi javaslatokat. Az esetek nagy részében amennyire elkeseredett helyzetből indulunk, annyira látványos és megnyugtató a gyógyulási folyamat ill. a végeredmény. Csak végső megoldás lehet a műtéti eljárás a végbél repedésnél.

Megelőzés

A normális, nem kemény és nem hasmenéses széklethez ajánlott a növényi rostban, folyadékban gazdag étrend (zöldség-, gyümölcs-, müzli- és korpafélék), rendszeres testmozgás (dinamikus sportok), az alkohol- és csípős ételek fogyasztásának elhagyása, egészséges székelési szokások kialakítása, a stressz okainak lehetőség szerinti szanálása.
Bármilyen végbéltájéki műtétet vagy a kialakult kinövések eltávolítását csak a repedés gyógyulását ill. csak a záróizomgörcs megszűnését követően javasolt elvégezni, mert a friss fájdalom az állapot ismételt romlásához, a betegség kiújulásához vezet.

Vissza a tetejére