ugrás a tartalomra

Tájékoztató (aranyér)

Tájékoztató: aranyérbetegség, ill. a végbél egyéb jó- vagy rosszindulatú betegségei

Dr. Regőczi Tamás

Betegfelvilágosító – tájékoztató – beleegyező nyilatkozat

Tisztelt Betegünk!

Köszönjük, hogy rendelőnket tisztelte meg bizalmával. Az aranyeres betegségről ill. a végbél egyéb betegségeiről, a lehetséges gyógymódokról, esetleges műtéti eljárásokról a következő tudnivalókat közöljük Önnel.

Az ambulanciánkon végzett vizsgálathoz szükséges egyben az Ön beleegyezése is. Ahhoz, hogy Ön dönteni tudjon, az alábbi ismertetéssel szeretnénk segítségére lenni a betegségéről, valamint a vizsgálat, majd a beavatkozás módjáról, jelentőségéről, következményeiről és a szóba jöhető szövődményekről.

Aranyér

A végbél, ill. a végbélnyálkahártya finom ér- és ideghálózattal rendelkezik, szervezetünk egyik legérzékenyebb területe. A szabályos végbélműködéshez, a széklet tartásához, ill. a megfelelő széklet ürítési mechanizmushoz pótolhatatlan szerepe van ezen érhálózatnak, érpárnázottságnak. Célunk az eredeti állapot megtartása (preventio), ill. kialakult betegség esetén az érpárna és a végbélnyálkahártya épségének kialakítása, betegség megszüntetése.
A kialakult aranyérbetegség vissza nem fordítható, kezelés nélkül panaszokat okoz, előbb-utóbb a legsúlyosabb szövődmények is kialakulhatnak
Az aranyérbetegség a leggyakoribb végbél környéki betegség. A fejlett országok felnőtt lakosságának közel 50 %-nál megtalálható valamilyen fokú aranyeres elváltozás, mely így népbetegségnek tekinthető.
Ha az érpárnát rögzítő kötőszövet megnyúlik, az érhálózat kitágul, az aranyeres párna lecsúszik, a végbélcsatornából előesik aranyeres betegségről beszélünk.
Elhelyezkedésük szerint külső és belső aranyeres hálózatot különböztetünk meg. A belső aranyerek szakorvosi vizsgálat alkalmával igazolhatók könnyen, míg a külső aranyér végbélnyílásnál tapintható és látható csomóként jelenik meg.

Okok közül kiemelendő a veleszületett, örökletes tényezők (kötőszöveti gyengeség), fokozott hasüregi nyomásviszonyok (terhesség, szülés, nehéz súlyok emelése, bélürülési zavarok /székrekedés – hasmenés/), ill. egyéb civilizációs ártalom, mint pl. elhízás, életmódbeli káros tényezők (mozgáshiány, tartós állás-ülés), helytelen táplálkozás (rostszegény étrend, csípős, fűszeres, zsíros ételek).

Fő tünetei a vérzés, fájdalom, kitüremkedés, előesés (prolapsus), kiboltosulás, viszketés, váladékozás.
Az aranyeres csomók méretük és az előesés súlyossága alapján négy fokozatba sorolhatóak ( I-IV. stádium).

Az aranyeres panaszok a normális életvitelt zavaró vagy akár lehetetlenné tévő kellemetlen panaszokká fajulhatnak az idő múlásával. A fent felsorolt tünetek az aranyér tünetei, de más, súlyosabb betegség hírnökei is lehetnek, ezért érdemes panaszok esetén orvoshoz fordulni. Súlyos szövődménye lehet az aranyeres csomók kizáródása, az ún. „aranyeres krízis” (fájdalom, duzzanat, gyulladt végbéltáji csomók, hőemelkedés vagy láz, elesettség) kialakulása. Ilyen esetben sürgős proktológiai/sebészeti ellátás szükséges! Az aranyérbetegség kezelésében ma már egyre kisebb helyet kap a műtéti, a fekvőbeteg ellátás.

Vizsgálat

Ma már a vizsgálat az intimitás megőrzésével, kellő odafigyeléssel gyorsan (1-2 perc) és fájdalommentesen elvégezhető. Ambulanciánkon panaszokat okozó aranyeres betegség vizsgálatát, stádiumhoz illő ambuláns kezelést vagy műtéti megoldást kínálunk. Az ambuláns ellátással műtét nélkül lehet aranyeres betegséget gyógyítani, nem kell kórházba feküdni, a beteg mindvégig munkaképes. Az ambuláns kezelés (gumigyűrű ( un. Barron- ) ligatúra, az infravörös fotokoaguláció vagy a szklerotizálás) mellett kifejezett figyelmet fordítunk az egyéb konzervatív kezelési technikákra, mint a megfelelő diétás tanácsadásra, kúpok alkalmazására, higiénés- és életmód tanácsokra.

Az említett ambuláns beavatkozás kíméletes, minimális fájdalommal és kellemetlenséggel jár, nem igényel előkészítést. Szövődmény előfordulásának esélye 0.1-1%.

Kezelést követően felléphet minimális fájdalom, teltség érzés, enyhe vérzés, váladékozás, ritkán a külső aranyerek rögösödése. A súlyos gyulladásos szövődmények irodalmi ritkaságnak számítanak. Nem csillapodó vérzés kevesebb, mint 1 %-ban fordul elő, ebben az esetben szükségessé válik azonnali sebészeti ellátás. A kezelés hatására az aranyeres panaszok jelentősen csökkennek, vagy megszűnnek.

A vizsgálat előkészítés nélkül, kényelmes oldalfekvésben, csak az altest szabaddá tételével történik. Sem a betegnek, sem a vizsgálatot végző orvosnak nem szükséges speciális ruházat viselése. A záróizomzat ellazítását követően a végbéltükör könnyen felvezethető, behelyezhető, így a végbél láthatóvá válik, vizsgálható, itt kialakult betegségek kideríthetőek, akár azonnal kezelhetőek. A legtöbb esetben fotózható a feltárt terület, melyet későbbiekben bemutatunk, elmagyarázunk.

Vissza a tetejére