ugrás a tartalomra

Gyakran intézett kérdések [GY.I.K]

Aranyérről kérdezték:

1. Fájdalmas-e a végbél vizsgálata?

A végbél vizsgálatát ujjal ill. végbéltükörrel végezzük. A végbéltükrözés is a páciensek nagy részénél fájdalmatlan, jól tolerálható. A vizsgálat fájdalmas lehet, ha a végbél gyulladásos folyamata zajlik, vagy ha a páciens túlzottan fél a vizsgálattól, feszít, a végbélzáró izom tónusa fokozott. Fájdalmat nem okozunk, ilyenkor nem erőltetjük a végbéltükrözést.

2. Hogyan készüljek a végbél vizsgálatra?

A végbél vizsgálatához speciális előkészítés nem szükséges.  A páciens ehet-ihat, hashajtó alkalmazása nem javasolt. Beöntést sem otthon, sem rendelőnkben nem alkalmazunk.

3. Mennyi ideig tart az ”aranyeresség” vizsgálata?

Első találkozás alkalmával végezzük a teljes sebészeti és proktológiai szűrést, mely kb. 15-20 percet vesz igénybe. Ebből a ’kellemetlen’ rész kb. 1-3 perc.

4. Mennyi ideig tart egy komplett „műtét nélküli” aranyér kezelés járóbetegként?

Aranyerek kezelését mindig csak egy irányban végezzük egy alkalommal. Teljes aranyér kezelése 3-4 alkalmat vesz igénybe. Kezelések között legkevesebb két hét gyógyulási időt hagyunk.

5. Mennyibe kerül az aranyerek ambuláns kezelése?

A kezelés pontos árát nem lehet megadni táblázatszerűen, főleg az első vizsgálat előtt.
Az első vizsgálat ára 15.000.- Ft, ami tartalmazza a sebészeti és végbélsebészeti szűrést, diagnózist, terápiás javaslatot, szakorvosi véleményt. Az első vizit alkalmával lehet megítélni a további találkozások számát, szükséges kezelés fajtáját és költségét.   Leggyakoribb beavatkozásunk ára a ligatio és (infrared) coagulotherápia, melynek ár 30.000 ft.

6. Hogyan jelentkezhetek vizsgálatra?

Bejelentkezés legegyszerűbben a 06-20-321-5239 telefonszámon. A kapcsolat alfejezet alatt az összes elérhetőség megtalálható.

7. Fájdalmas-e az aranyerek ambuláns „műtét nélküli” kezelése?

Az általam használt eszközök lehetővé teszik, hogy az aranyerek kezelését egy olyan területen végezzem, ahol már nincsenek fájdalom beidegző idegek, így nem tud fájni sem.  Tompa nyomó, égő érzés lehet, fájdalom nem.

8. Mennyi ideig tart egy aranyér kezelés?

A kezelés általában 2-3 percet vesz igénybe. Ebből ered, hogyha a páciens alkalmas az aranyér ambuláns kezelésére, úgy az – kívánság szerint- az első alkalommal is elkezdhető.

9. A vizsgálat, illetve a kezelések után lehet-e dolgozni?

Általában a vizsgálat és kezelés után a páciens azonnal elhagyhatja a rendelőt, gyógyszert, injekciót nem adunk, vezetésre, ill. munkavégzésre alkalmas a nap hátralevő részében. Kis beavatkozások (pl. thrombus eltávolítás) után általában 20-30 perc megfigyelési időt hagyunk.

A sérvbetegségről kérdezték

1. Mitől alakul ki sérvbetegség?

Sérv kialakulásában szerepet játszik a veleszületett kötőszöveti gyengeség mellett különféle szerzett, külső tényezők is, mint például az elhízás, terhesség, szülés, nehéz tárgyak emelése, erőlködés (köhögés, székelési prés), hasüregi daganatok.

2. Mi tegyek, ha úgy gondolom, hogy sérvem van?

A sérvbetegség sebész szakorvos számára egy nagyon könnyen, kiegészítő vizsgálatok nélkül is jól diagnisztizálható betegség, így orvosi vizsgálat javasolt. A sérvbetegség gyógyítása csak sebészi úton történik, az egyetlen konzervatív megoldás a sérvkötő, mely nem gyógyít. Számtalan sérvműtét közül lehetőleg a legmodernebb elvek szerinti kiméletes műtéttechnika javasolt.

3. Mi a legjobb műtéti megoldás?

Manapság léteznek olyan műtéti technikák, amikor olyan gyors, kiméletes módon és feszülésmentesen szüntetjük meg a sérvbetegséget, hogy a páciens nagyon könnyen és jól vészeli át a műtét körüli időszakot, ált. 1 napos kórházi bentléttel, korai munkába állással, fájdalommentesen.

4. Mennyibe kerül egy sérvműtét?

Részemről több helyszín és lehetőség van a sérvműtét elvégzésére, többféle sebésztechnikai megoldással (hálóbeültetés, laparoscopos, stb.). Aki magánkórházi környezetet és műtétet igényel, akkor a szerződött magánkórházi hátterem, a Szent Magdolna Magánkórház  (MOM Park Medical Center) jön szóba (kb. 300 e. Ft.), de állami főállásomnál fogva ugyanez a műtét OEP támogatással végezhető a Szent Imre Kórházban is.

5. Miért jobb a hálóbeültetéses, feszülésmentes sérvműtét?

A hasfali vagy lágyéksérvek nagy része azért alakul ki, mert a hasfalra ható erőknek nem bír ellenállni a kötőszövetes szerkezet, így megszakad, szétválik, sérv alakul ki. Ha a műtét során öltésekkel bevarrjuk a nyílást, úgy az jelentősen ismét feszülni fog, és nagy eséllyel újra beszakad, recidívál, kiújul. Ellenben, ha megoldásként feszülésmentesen reconstruáljuk a hasfalat, és még azt háló beültetésével fedjük, úgy garantált a végleges, recidívamentes gyógyulás.

A visszérbetegségről kérdezték:

1. Miért tágulnak ki a visszerek?

Álláskor hatalmas véroszlop nehezedik a lábra, a testben keringő vér gravitációja miatt.
Vénás billentyűk arra fejlődtek ki, hogy ezt a visszatelítődést megakadályozzák. Ha veleszületetten vagy szerzetten elégtelenné válnak a vénák billentyűi, a vér pangani fog az erekben, kitágulnak, visszerek (varix) lesznek.

2. Miért baj, ha a vénák kitágulnak?

Ha a véna kitágul, a lábban mindig több vér marad a kelleténél, ami megterheli a vénákat, így azok fala kifeszül: ez fájdalmat okoz, a láb megdagad, a visszerek panaszt okoznak.

3. Mitől függ, hogy kinek alakul ki visszérbetegsége?

A visszérbetegség több hajlamosító tényező együttes jelenlétekor fejlődik ki.
Elsősorban létezik egy veleszületett, öröklött hajlam, amikor vénafal eredendően gyengébb. A betegség létrejöttében szerepet játszik még külső, szerzett tényező is, mint pl.:

  • Túlsúlyosság;
  • Többszöri terhesség;
  • Állómunka
  • Krónikus székrekedés;
  • Nem megfelelő lábbeli (magas sarkú cipő) vagy ruhadarab (szoros harisnyakötő) viselése.

4. Miért csak a lábszár bőre alatt alakul ki a visszértágulat?

A lábban két vénahálózat van: a mélyen az izomba ágyazott mély vénák és a közvetlenül a bőr alatt, a zsírban láthatatlanul futó úgynevezett felületes vénák. A mély és a felületes vénák között számos összeköttetés van, melyeket perforánsoknak nevezünk.

A mély vénák fala nem tágulhat ki, hiszen rengeteg izom veszi körül és támasztja meg. A felületes vénákat körülvevő zsírszövet nem nyújt szilárd támasztékot az érnek, így a vénák fala kitágul, ha túlfeszül.

Különböző vénás tágulatok:

1. -A láb két fő felületes vénájának (törzsvénák) tágulata;

2. -A fő vénák mellékágainak tágulata;

3. -Közvetlenül a bőr alatt futó hálószerű vénák tágulata;

4. -Egészen felületesen, a bőr alatt seprűszerűen elágazódó legapróbb vénák tágulata;

5. -A perforáns vénák tágulata.

Komoly veszélyt az első kettő rejt magában, a többi elsősorban esztétikai jelentőségű.

5. Mi a következménye annak, ha a vér a visszerekben pang?

A pangó vér víztartalma elkezd kiszivárogni az éren kívülre, a sejtek közé és a sejtekbe. Ezt az betegek úgy észlelik, hogy hosszas egy helyben állás után bokájuk és alsó lábszáruk egy kissé megdagad, a lábukat „nehéznek” érzik. Ha a folyamat a bőrre is átterjed, az alsó lábszár lilásan elszíneződik. A pangó, elhasznált vérből a sejtek nem tudnak elegendő oxigént felvenni, ezért „megfulladnak”, és kialakul a betegek körében joggal rettegett lábszárfekély.
Ilyen körülmények között a vér sokkal hajlamosabb alvadásra, mint egyébként. Az alvadékkal telt visszérben kialakul a vénagyulladás (phlebitis), mely nagyon erős fájdalommal jár.

6. Milyen nagy metszésekkel, sebekkel jár egy visszérműtét?

Manapság a tágult vénák kivételéhez már igazi metszést ejteni nem szokás, apró szúrt csatornákon keresztül távolítjuk el a beteg ereket. Műtéti típustól függően szükséges lehet a belboka felett ill. a combhajlatban egy kb. 2-3 cm-es metszés, innen szondázható ill. távolítható el a főtörzsi véna (vena saphena magna) és köthető le a visszatelítő mellékágak (cross ágak).

7. Mikor mehetek dolgozni visszérműtétet követően?

Kórházban ált. 1 napot kell tartózkodni (egynapos sebészet, one-day surgery), 2-3 nap pihenés javasolt, attól kezdve könnyű fizikai terhelés, szellemi munka lehetséges, nehéz fizikai munka, tartós állás 2-3 hétig nem javasolt.

Plasztikai sebészetről kérdezték:

1. Úgy hallottam, hogy az OEP támogat plasztikai sebészeti műtéteket, igaz ez?

Igen, számtalan műtéti megoldás mai napig is támogatással elvégezhető. Ennek megítélése csak személyes konzílium alapján lehetséges. Támogatott műtét lehet pl. a nagy fogyást követően megereszkedett, lógó bőrfelesleg (comb, felkar, has) eltávolítása, a bőrsebészeti kórképek (anyajegy, rosszindulatú elváltozás) ellátása, veleszületett vagy baleset során szerzett deformitások korrekciója vagy a nagyméretű, gerincbántalmakat okozó emlők kisebbítése.

Vissza a tetejére